Artesa de Segre
Rebost del Montsec
Inici » » Johan Cruyff ha mort aquest dijous a Barcelona

Johan Cruyff ha mort aquest dijous a Barcelona

Publicat per ÀgilServis a 24 de març 2016 | 3/24/2016

Johan Cruyff ha mort aquest 
dijous a Barcelona.

Com a jugador destaquen els períodes amb l'Ajax d'Amsterdam, el seu club d'origen, i posteriorment al Futbol Club Barcelona. A l'hora va jugar a la selecció dels Països Baixos 48 vegades, i va fer 33 gols.

Després del Mundial d'Alemanya de 1974, però, va decidir no jugar més amb el combinat nacional neerlandès. Va ser el primer jugador a guanyar tres vegades la pilota d'or (1971, 1973, i 1974), premi donat per la revista francesa France Football al millor futbolista de l'any a Europa. També va jugar a uns altres equips com Los Angeles Aztecs, Washington Diplomats, Llevant Unió Esportiva de València i, al final de la seva carrera, al Feyenoord de Rotterdam. La seva millor etapa com a jugador va ser a l'Ajax d'Amsterdam, equip amb el qual va guanyar 3 Copes d'Europa consecutives. Com a entrenador els seus èxits més rellevants foren a la banqueta del Futbol Club Barcelona, amb el qual va guanyar quatre Lligues espanyoles consecutives, i la Copa d'Europa de 1992. El 1999 va rebre el premi Marca Leyenda. El novembre del 2003 va ser nomenat Golden Player neerlandès com el futbolista del país més destacat dels darrers 50 anys. El 2006 li va ser concedida la Creu de Sant Jordi pel Govern de la Generalitat de Catalunya. El 2008 va negar-se a parlar en català a Catalunya Ràdio al·legant que no el parlava perquè «creia que calia ser més internacional». El novembre del 2009 la Federació Catalana de Futbol va arribar a un acord amb Johan Cruyff perquè fos l'entrenador de la selecció catalana de futbol.

Cruyff ha jugat dues vegades amb la selecció catalana. La primera va ser l'any 1973, en un partit que enfrontava Catalunya contra estrelles de la Lliga per recaptar fons contra unes inundacions a Múrcia. La segona vegada va ser el 1976, quan va participar en un Catalunya-Rússia al Camp Nou. Durant els anys 70 va defensar a algunes entrevistes el fet diferencial català, i malgrat les dificultats que li posaren al registre civil, li va posar al seu fill el nom de Jordi. El novembre de 2014 va signar el manifest «Deixin votar els catalans», juntament amb altres personalitats internacionals. 
El 22 d'octubre de 2015, Johan Cruyff va fer públic que patia un càncer de pulmó, a conseqüència del qual va morir mesos més tard.
COMPARTIR

About ÀgilServis

Entrades populars