Artesa de Segre
Rebost del Montsec
Inici » » Una gran taca solar apunta cap a la Terra i amenaça amb flamarades d'alta intensitat

Una gran taca solar apunta cap a la Terra i amenaça amb flamarades d'alta intensitat

Publicat per ÀgilServis a 15 de gen. 2013 | 1/15/2013


Una gran taca solar apunta cap a la Terra i amenaça amb flamarades d'alta intensitat

El cicle d'activitat energètica del Sol està en nivells màxims i s'espera una "tempesta del segle" que afectarà el clima i les comunicacions especialment.

EUROPA PRESS / Barcelona ElPeriódico.cat
Una gran taca solar, coneguda com a AR1654, està activa i apuntant cap a la Terra, segons informa spaceweather.com. A més, meteoròlegs de l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA) han estimat que aquesta taca ha augmentat un 10% les probabilitats que es produeixi una flamarada de la més alta intensitat (nivell X).
zoomL'activitat solar vista des d'un telescopi de la NASA.
L'activitat solar vista des d'un telescopi de la NASA. NASA
Segons ha assenyalat NOAA, actualment les erupcions registrades des d'aquesta taca, que s'ha visualitzat fa quatre dies, arriben al nivell M (el segon més potent en l'escala d'intensitat). En un principi, els experts no es van alarmar davant aquest fenomen, perquè estava al costat del Sol oposat a la Terra. No obstant, AR1654, que té un volum deu vegades superior al de la Terra, s'està girant cap al planeta al mateix temps que augmenta la seva activitat. Per als científics, aquesta podria ser la taca que "trenqui la calma que es registrava en els últims mesos a l'espai".

ACTIVITAT EN AUGMENT

L'activitat solar ha anat augmentant des del 2009, segons ha assenyalat la NASA en un estudi recent. D'aquesta manera, en només tres anys, els experts han presenciat una evolució creixent del cicle solar, que culminarà el 2013, any en què s'espera una activitat més gran.
Segons l'Observatori Solar i Heliosfèric (SOHO), el 2009, el Sol estava encara a prop del període mínim solar, amb molt poca activitat. En el mínim solar, la corona de llum visible es redueix gairebé a un pla, però més a prop del màxim solar, les característiques d'activitat apareixen en totes les latituds solars.

TEMPESTA SOLAR DEL SEGLE

Actualment, sol haver-hi algun tipus d'activitat cada dia. El màxim d'aquest cicle d'activitat solar s'espera aquest any, i això suposa que certs fenòmens, com flamarades i tempestes solars, seran més probables. En aquest sentit, el Congrés dels Estats Units va fer una crida als ciutadans, a finals del 2012, perquè desenvolupin un pla d'emergències de cara a estar preparats per a una "tempesta solar del segle". A més, en una resolució parlamentària, actualment en tràmit, s'ha demanat a les comunitats locals que es dotin dels recursos necessaris per proveir la població d'un mínim d'energia, aliment i aigua. De la mateixa manera, a Alemanya, França, el Regne Unit i altres països europeus s'estan prenent "importants mesures en la mateixa línia preventiva", ha apuntat.
COMPARTIR

About ÀgilServis

Entrades populars