Artesa de Segre
Rebost del Montsec
Inici » » El caganer, una tradició humana i divina

El caganer, una tradició humana i divina

Publicat per ÀgilServis a 20 de des. 2012 | 12/20/2012


El caganer, una tradició humana i divina

ISMAEL R. CORREA / Barcelona / ElPeriodico.cat
És un dels pocs personatges del pessebre que s'ha mantingut invicte aquesta pretemporada nadalenca. En un moment en què el Vaticà ha qüestionat des de l'existència del bou i la mula fins a l'origen dels Reis d'Orient, el caganer ocuparà com cada any el seu lloc al pessebre dels catalans. Portarvà felicitat i sort a aquelles famílies que li reservin un espai al pessebre i desventura en cas de no comptar amb la seva presència.
zoomEl clàssic caganer, amb barretina i la bandera estelada és un dels més sol·licitats del 2012.
El clàssic caganer, amb barretina i la bandera estelada és un dels més sol·licitats del 2012. MARÍA PUJOL
zoomEl coreà Psy s'ha colat amb el 'Gangnam Style' entre els més venuts.
El coreà Psy s'ha colat amb el 'Gangnam Style' entre els més venuts. MARÍA PUJOL
Moure la seqüència cap a l'esquerraMoure la seqüència cap a la dreta
El coreà Psy s'ha colat amb el 'Gangnam Style' entre els més venuts.
El caganer clàssic amb la bandera estelada és un dels més venuts del 2012.
Obama és el número u en el rànquing de polítics internacionals.
El nou entrenador del Barça té la seva versió per primera vegada aquest any.
La política europea també està representada en la figura de Merkel.
Aquest costum està molt lligat a la realitat social de cada moment. Tant és així, que la tradicional figura representada en un home amb barretina ha cedit part del seu protagonisme als personatges populars que, per algun motiu, han destacat al llarg de l'últim any.

PSY, AUTOR DEL 'GANGNAM STYLE', NOVETAT

EL PERIÓDICO DE CATALUNYA ha visitat la Fira de Santa Llúcia per conèixer quines han estat les últimes novetats al voltant d'aquest simpàtic personatge. I com era d'esperar, aquesta tradició també ha sucumbit al fenomen mundial del'Gangnam style'Psy, el protagonista del videoclip més vist en la història de YouTube, ja té la seva versió en format de caganer, que s'ha convertit en un dels més venuts de la temporada.

POLÍTICS

Com cada any, l'actualitat política també es cola en el disseny de les miniatures, i ja és possible tenir al pessebre Artur Mas Oriol Junqueras fent les seves necessitats discretament. Aquest any, i amb el debat de la independència molt viu, s'ha colat en el rànquing dels més venuts una versió del caganer clàssic portant l'estelada.
De la política domèstica també destaquen les representacions del president del Govern, Mariano Rajoy, el líder de l'oposició, Alfredo Pérez Rubalcaba o els expresidents Aznar i Zapatero. Però l'escena internacional tampoc s'escapa d'aquest costum, que data del segle XVIII, que també té entre les seves files Barack ObamaAngela Merkel o l'expresident dels Estats Units, Bill Clinton.

ESPORTISTES

El món de l'esport també té una gran representació i compta amb Messi com a màxim exponent. Altres jugadors del Barça com Puyol o Iniesta també triomfen i, en menor mesura, la plantilla del Reial Madrid.

INFANTILS

Per a alegria dels més petits de la casa, als estands de la plaça de la Catedral hi ha una àmplia oferta de caganers infantils. Rèpliques de mítics personatges d'animació com els barrufets, els Simpson,Pocoyó o Hello Kitty adornen els prestatges de la fira. També tenen el seu espai els superherois:SpidermanSuperman Batman, que opten per tenir un espai al pessebre.
Fins a 42 noves figures han vist la llum aquest 2012, segons relata l'encarregada de l'estand caganer.com, María José Pascual. “Fa 14 anys que fem caganers de personatges destacats. Pujol va ser el primer quan era president”, explica.

DUES TRADICIONS UNIDES

Aquest any han volgut unir dues tradicions, al crear un caganer amb forma de tió de Nadal. El dia de la Immaculada Concepció (el 8 de desembre) es comença a donar menjar cada nit al tió, representat en un tronc, i es tapa amb una manta perquè no passi fred durant la nit. Se l'alimenta fins a la Nit de Nadal, i llavors els nens li donen cops amb bastons perquè cagui regals.

COSTUM AMB VOCACIÓ D'EXPANSIÓ

Lluny de quedar-se en una tradició local, el caganer traspassa fronteres gràcies als mitjans de comunicació i les xarxes socials. “El negoci a internet va molt bé i cada vegada tenim més comandes d'altres països com França o, fins i tot, Nova Zelanda”, assegura Pascual.
El PapaMarilyn Monroe, o els caganers que representen professions --metges, toreros, bombers...-- completen la variada oferta d'aquest singular personatge que combina la debilitat humana amb la divina.
COMPARTIR

About ÀgilServis

Entrades populars