Artesa de Segre
Rebost del Montsec
Inici » »

Publicat per J.M.G a 15 d’oct. 2012 | 10/15/2012


Història i geologia de la Tossa de Montbui

El passat dissabte dia 13 d'octubre,com a cloenda de les sortides culturals de l’any, ens endinsarem al mon de la geologia de la ma d'en Josep Mª Mata  (catedràtic de mineralogia de la UPC de Manresa) vàrem visitar un forn de calç a Santa Margarida de Montbui (comarca d'Anoia . Aquest forn esta situat a 1’2 Km del centre del poble antic, en la Depressió Geològica del Ebre i pertany al Patrimoni Miner de la Comarca d'Anoia.
Després de fer l’aturada anterior i passada la població uns 2 Km trobàrem el trencall que puja a la Tossa de Montbui, un lloc privilegiat per gaudir de la natura, història, geologia des de un mirador espectacular des de on es divisa les poblacions d'Igualada  Santa Margarida de Montbui i Òdena.


A la Tossa de Montbui tenim dos elements importants que formen un conjunt  monumental pre-romànic i romànic d'una gran bellesa,  per un costat tenim la torre del Castell del segle X i per l’altre l’església romànica de Santa Maria segle X-XI. La senyora Gloria Nassarre membre de la Fundació la Tossa ens va guiar i obrir les portes de l’església on hi ha la mare de Deu de Gracia, els  arcs forners, on es conserven els pilars rectangulars, originals de l’església, que a la resta de la nau foren substituïts per columnes. Al fons hi ha una pila baptismal de la mateixa època, també ens explicà que si celebren bodes i altres actes.

A la torre del Castell hi ha un petit museu força interessant  per un costat una col·lecció d'estris del camp dedicada a Pau Llacuna i Alemany i en un altra saleta una exposició fotogràfica titulada  (La Tossa segle XX) i dos vitrines amb objectes religiosos.
Des de el mirador en Josep Mª Mata ens va donar una lliçó molt entenedora de la zona. Continuant amb la Depressió  Geològica del Ebre que es el lloc on ens trobàvem ens va explicar les formacions  de la conca d'Igualada, Òdena  i el terreny que trepitjàvem estava format per margues coral·lines del Eocè .Ens acomiadarem de la nostra guia Gloria Nassarre contemplant les penyes que formen els conglomerats de Montserrat un xic mes avall el Castell de Claramunt i sota nostra el poble antic de Santa Margarida de Montbui i mes a la dreta la cantera de pedra calcària d'Orpí, tot això amb un dia clar i un sol  esplèndid.
Per acabar vàrem continuar per la C-37  fins a Santa Maria de Miralles, passarem per Santa Coloma de Queralt i per tancar l’acte arribarem a la Panadella on vàrem fer el dinar d'acomiadament de les nostres activitats.


Francesc Gessé
Terres del Marquesat
COMPARTIR

About J.M.G

Entrades populars