Artesa de Segre
Rebost del Montsec
Inici » » La nova plataforma d'intercanvi de documents arriba un any després de la clausura de Megaupload

La nova plataforma d'intercanvi de documents arriba un any després de la clausura de Megaupload

Publicat per ÀgilServis a 18 de gen. 2013 | 1/18/2013

La nova plataforma d'intercanvi de documents arriba un any després de la clausura de Megaupload

Neix Mega, el portal "legal" de Kim Dotcom

El fundador de Megaupload, Kim Dotcom, llançarà dissabte un nou portal d'intercanvi d'arxius. Mega incorporarà alguns canvis de funcionament i, segons els seus responsables, serà "100% legal".
REAPARICIÓ UN ANY DESPRÉS
 Coincidint amb l'aniversari  del tancament de Megaupload, Kim Dotcom posarà en marxa dissabte el seu nou portal d'intercanvi d'arxius. REAPARICIÓ UN ANY DESPRÉS Coincidint amb l'aniversari del tancament de Megaupload, Kim Dotcom posarà en marxa dissabte el seu nou portal d'intercanvi d'arxius. REUTERS
Una operació de l'FBI contra la pirateria a internet va ensorrar, ara fa un any, el negoci de l'informàtic alemany Kim Schmitz, conegut com a Kim Dotcom. Però lluny de quedar-se de braços plegats, Dotcom ha vist en la polèmica generada per la clausura del portal Megaupload una oportunitat d'or per fer créixer els seus ingressos futurs amb el llançament de dos nous serveis que reprendran l'esperit del seu antecessor i que, segons la web que els anuncia (kim.com/mega), "canviaran el món".
Demà, minuts abans de les set del vespre -coincidint exactament amb el primer aniversari del tancament de Megaupload-, Dotcom farà ressorgir de les cendres el seu exitós portal d'emmagatzematge de continguts, però amb un nom nou -Mega- i amb un sistema de funcionament diferent. Cada arxiu que es pengi al portal quedarà automàticament encriptat, i l'usuari rebrà un codi que li permetrà recuperar-lo i que no sabrà ningú més. L'usuari podrà compartir la clau amb qui vulgui, però ho farà sota la seva exclusiva responsabilitat. Per la seva banda, els responsables del portal no podran saber quins arxius s'hi allotgen, per la qual cosa, diuen, quedaran eximits de qualsevol culpa.
Segons Dotcom, aquest funcionament converteix Mega en una plataforma "100% legal", tot i que l'advocat Xavier Ribas, especialista en dret informàtic, defensa en declaracions a l'ARA que només ho és en aparença. "No es pot negar que hi ha un afany d'eludir la llei -explica-. [Dotcom] ha creat totes les eines i els suports necessaris perquè es produeixi el delicte i rentar-se'n les mans, però això també és una forma de vinculació amb el delicte". Segons Ribas, aquest seria un cas de "ceguesa intencionada", és a dir, "crear els mecanismes perquè tu no puguis veure què hi ha dins del servei que dónes". Per això, considera que "les autoritats americanes el podrien acusar de frau de llei i de cooperador necessari per al delicte".
Alhora, Ribas assenyala que, mentre que Dotcom es cobreix les espatlles, els usuaris podrien arribar a tenir problemes. Admet, però, que, "com que tant els continguts com les comunicacions estaran xifrats, serà molt difícil esbrinar qui està fent còpies" dels arxius. Amb tot, la manera més segura d'evitar conflictes de drets d'autor serà no compartir els codis d'accés als documents, o fer-ho només amb persones de confiança. Això, adverteix Ribas, suposarà un inconvenient per a les pàgines que es dediquen a enllaçar massivament als arxius de les webs de descàrregues, que no tindran les claus per desencriptar els documents.
L'altre gran canvi en el funcionament de Mega serà que disposarà de nombrosos servidors repartits pel món -a la web que n'anuncia el llançament hi ha un espai perquè els usuaris ofereixin els seus servidors-, de manera que els responsables del portal "no en tindran control i, per tant, tampoc responsabilitat sobre el que hi hagi", diu Ribas.
Amenaça a les discogràfiques
Però Mega és només una peça del nou projecte de Kim Dotcom, que a l'estiu té previst llançar Megabox, un servei de distribució de música que pot posar en qüestió el negoci de les empreses discogràfiques, ja que promet oferir als músics que hi pengin els seus temes -sense cap intermediari- un 90% dels ingressos que produeixin. A més, Dotcom prepara una aplicació complementària, Megakey, que donarà accés gratuït a Megabox i que, per als usuaris que la tinguin instal·lada, substituirà part dels anuncis de qualsevol pàgina web per d'altres de generats -i, per tant, cobrats- per Mega.
COMPARTIR

About ÀgilServis

Entrades populars