Artesa de Segre
Rebost del Montsec
Inici » » Ús de el vehicle, ITV i carnet de conduir en l'estat d'alarma.

Ús de el vehicle, ITV i carnet de conduir en l'estat d'alarma.

Publicat per ÀgilServis a 9 d’abr. 2020 | 4/09/2020

Ús de el vehicle, ITV i carnet 
de conduir en l'estat d'alarma.

# LEGÁLITASCONTIGONOTÍCIES coronavirus
* Contingut actualitzat 1 abril 2020.

Com a conseqüència de la crisi sanitària de l'COVID19, des del dia 14 de març, després de l'aprovació de el Reial Decret 463/2020, es va aprovar i va declarar l'estat d'alarma, i adoptar les mesures i restriccions a complir en tot el territori nacional.
Quant als vehicles, són molts els dubtes que ens poden sorgir sobre diversos temes, com ara quan i qui pot circular , la caducitat de documents com el permís de conduir o la ITV o què passa amb els terminis de resolució de les al·legacions . En aquest article,  Isabel Prieto i Miquel Molina expliquen totes les claus a l'respecte.

Quan es pot fer ús del vehicle particular?

Entre les primeres mesures es va acordar limitar la llibertat de circulació a les persones per circular per les vies d'ús públic en general, però, excepcionalment, es permetia la circulació de vehicles particulars per a la realització de les següents activitats:
  • Per anar a comprar aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat.
  • Per a l'assistència a centres, serveis i establiments sanitaris.
  • Desplaçament a el lloc de treball per efectuar la seva prestació laboral, professional o empresarial.
  • Retorn a el lloc de residència habitual.
  • Assistència i cura a majors, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables.
  • Desplaçament a entitats financeres i d'assegurances.
  • Per causa de força major o situació de necessitat.
  • Qualsevol altra activitat de naturalesa anàloga.
  • També es permetia acudir a gasolineres o estacions de servei per al proveïment de el vehicle.
Amb posterioritat, en els següents dies a l'inici de l'estat d'alarma s'han anat concretant les mesures de restricció, i, així, mitjançant l'aprovació d'el Reial decret llei 10/2020, de 29 de març, des del 31 de març ja es prohibeix l'obertura i el treball d'aquelles activitats que no siguin considerades essencials, per tant, tampoc es podran desplaçar amb el vehicle cap treballador l'activitat no estigui inclosa en el catàleg d'activitats essencials declarades pel govern, excepte que es trobi inclòs en els serveis mínims de la seva empresa, per al que ha de dur el corresponent justificant emès per la mateixa empresa on així s'indiqui.
La vulneració d'aquestes obligacions en tot cas és una infracció administrativa que podria ser sancionada amb multa per import superior a 600 euros.

Poden viatjar més de 2 persones al cotxe?

S'ha de reiterar que el vehicle, únicament, podrà ser utilitzat en els casos autoritzats, considerats de força major, i, si bé, al principi no podia utilitzar-se per més d'una persona, excepte que es acompanyés a persones amb discapacitat, a menors , a persones majors dependents, o, que existís una altra causa degudament justificada; actualment, a partir de dimarts dia 25 de març, es va acordar permetre que vagi com a màxim una persona per cada fila de seients, havent de mantenir, així, la major distància possible entre els ocupants.
Així, si viatgen dues persones ha d'anar una davant i una altra darrere, i, si el vehicle tingués 3 files de seients, podrien viatjar, fins a 3 persones, una per cada fila de seients ia la major distància possible entre els ocupants.

Què passa amb els terminis dels expedients?

De la mateixa manera, una de les mesures més importants acordades ha estat la suspensió dels termes i la interrupció dels terminis per a la tramitació dels procediments administratius de totes les entitats de sector públic, per això, no venceran els terminis per a realitzar al·legacions ni recursos, així, com tampoc es passarà el termini per abonar una sanció.
Si durant el temps que duri l'estat d'alarma, que va començar el dia 14 de març, vencés algun termini, a l'haver quedat suspès, tornaria a començar quan s'aixequi aquest estat d'alarma, es reprendria el termini i ens quedarien els mateixos dies que ens quedaven abans del dia 14, podent-se presentar els escrits corresponents o abonar l'import de les multes, bé amb reducció si es tingués dret a la mateixa perquè es tractés d'una multa en fase inicial de notificació de denúncia o bé l'import total si es tractés d'el pagament ja de la sanció imposada després dels oportuns recursos.
A l'igual que passa amb els terminis per als ciutadans, es suspenen també els terminis perquè les mateixes administracions hagin de resoldre o tramitar els expedients, així, la prescripció que és la inactivitat de l'administració durant 3 mesos per a les infraccions lleus o 6 mesos per a les infraccions greus o molt greus, es veu interrompuda, per la qual cosa no es podrà tenir en compte a l'efecte d'al·legar davant els organismes. Es tornarà a reprendre pel temps que faltés una vegada que s'aixequi l'estat d'alarma.
El mateix passa amb la caducitat, aquesta figura jurídica que obliga els organismes sancionadors a resoldre un expedient abans que transcorri un any des del seu inici o incoació, queda suspès, tornant-se a reprendre una vegada que s'acordi la finalitat de l'estat d'alarma.

Què faig si em caduca el carnet de conduir en aquests dies?

L'acord de suspensió de terminis també influeix en les renovacions de l'carnet de conduir, a més, per a aquests casos expressament s'ha acordat que els permisos i llicències de conducció, així com altres autoritzacions administratives per a conduir, que vencin durant l'estat d'alarma, seran prorrogats automàticament, mentre duri el període i fins a seixanta dies després de la seva finalització.
El que vol dir que els conductors que, a partir de l'14 de març, els hagués caducat el carnet, podran seguir conduint sense cap problema, i poden ser renovats en els seixanta dies següents a la finalització del dit estat.
Per contra, els conductors que en la data d'entrada en vigor de l'estat d'alarma ja tinguessin caducat el seu carnet de conduir, si circulessin amb ell caducat, sí que podrien ser multats i sancionats amb multa de 200 euros.

Què passa amb la caducitat de la ITV?

Cal recordar que el desplaçament a la ITV no és dels autoritzats o permesos durant l'estat d'alarma, pel que no es podria acudir a passar l'oportuna inspecció.
En aquest cas, la suspensió de termes i interrupció de terminis també afecta la ITV. Així, aquells vehicles als quals els venci el termini de validesa podran seguir circulant amb el vehicle sense ser multats per això. En aquest cas no és que es concedeixi un termini més gran, sinó que, simplement, queda interromput el termini a partir del dia 14 de març, data d'inici de l'estat d'alarma, tornant a reprendre una vegada que s'acordi el final d'aquest estat 
En aquest cas, a l'contrari que passa amb el carnet de conduir, no s'ha prorrogat automàticament, sinó que, únicament, s'ha interromput el termini, el que obliga a passar la ITV quan finalitzi l'estat d'alarma, però, en els dies que restessin per a la seva caducitat. Per exemple si la ITV caducava el dia 16 de març, s'haurà de passar en els 2 dies següents a que s'aixequi l'estat d'alarma, ja que del dia 14, quan va entrar en vigor l'estat d'alarma, només quedaven 2 dies de validesa de la ITV, per això s'haurà de passar dins dels dos dies següents a la fi de l'estat d'alarma.
Els que conduïssin un vehicle amb la ITV caducada abans de l'entrada en vigor de l'estat d'alarma, abans del dia 14 de març, si podria ser denunciat i sancionat amb multa de 200 euros.

La interrupció de terminis també afecta els estrangers que haurien canviar el seu carnet

Cal recordar que els conductors estrangers poden conduir durant 6 mesos des de la seva arribada a Espanya sense necessitat de fer cap gestió amb el seu permís de conducció, però passat aquest temps haurien canviar el permís del seu país per l'espanyol.
Doncs bé, amb la suspensió de terminis també es veu interromput el temps dels 6 mesos per bescanviar el permís estranger, de manera que podran seguir conduint a Espanya sempre ajustant-se als requisits autoritzats per circular en estat d'alarma.
Posteriorment, quan s'aixequi l'estat d'alarma es reprendrà el termini perquè, efectivament, aquests conductors compleixin amb la normativa i canviïn el seu permís de conduir per l'oportú espanyol.

Tancament de carreteres

De la mateixa manera, l'Ordre INT / 262/2020, de 20 de març, estableix que el ministre de l'Interior pot acordar el tancament a la circulació de carreteres o trams d'elles per raons de salut pública, seguretat o fluïdesa de l'trànsit o la restricció en elles de l'accés de determinats vehicles pels mateixos motius.
En el cas de tancament d'aquestes vies o restricció a la circulació a determinats vehicles, quedaran exceptuats els destinats a determinades activitats que es consideren essencials per a garantir el subministrament de productes i la prestació de serveis essencials per a la població.
En aquest sentit, l'Ordre INT / 284/2020, de 25 de març, ha establert que els vehicles que podran circular són:
  • Els de transport sanitari i assistència sanitària pública o privada.
  • Els de les Forces i Cossos de Seguretat.
  • Protecció civil i salvament i els d'extinció d'incendis.
  • Els que transportin a personal de manteniment o tècnics de reparació d'instal·lacions o equipaments sanitaris.
  • Distribució de medicaments i material sanitari; els destinats a la distribució d'aliments.
  • Els de les Forces Armades.
  • Auxili a la carretera.
  • Els dels serveis de conservació i manteniment de carreteres.
  • Els de recollida de residus sòlids urbans.
  • els destinats a l'transport de materials fundents.
  • Vehicles per al transport de combustibles.
  • Els destinats a la producció, comercialització, transformació i distribució de productes agrícoles, ramaders i pesquers, i les seves entrades.
  • Producció, distribució lloguer i reparació d'equips i maquinària per a l'agricultura, la pesca, la ramaderia, i la seva indústria associada, i a el transport i tractament de residus i subproductes agrícoles, ramaders i pesquers, i de la indústria alimentària.
  • Els destinats a el transport de mercaderies peribles, entenent com a tals les recollides en l'annex 3 de l'Acord Internacional sobre el transport de mercaderies peribles (ATP), així com les fruites i verdures fresques, en vehicles que satisfacin les definicions i normes expressades en l'annex 1 de l'ATP. En tot cas, la mercaderia perible haurà de suposar al menys la meitat de la capacitat de càrrega útil de el vehicle o ocupar la meitat de l'volum de càrrega útil de el vehicle.
  • Els destinats a la fabricació i distribució de productes de neteja i higiene.
  • Els de la Societat Estatal Correus i Telègrafs, SA
  • Vehicles fúnebres.
  • Els utilitzats per les empreses de seguretat privada per a la prestació de serveis de transport de seguretat, de resposta davant alarmes, de ronda o vigilància discontínua, i aquells que sigui necessari utilitzar per a l'exercici de serveis de seguretat en garantia dels serveis essencials i el proveïment a la població.
  • Finalment, qualsevol altre vehicle que, no estant inclòs entre els anteriors, els agents encarregats de control i disciplina de l'trànsit considerin, en cada cas concret, que contribueix a garantir el subministrament de béns o la prestació de serveis essencials per a la població.

Transportistes

D'altra banda, a fi de garantir el subministrament de béns essencials i el proveïment, mitjançant Resolució de 26 de març, de la Direcció general de Transport Terrestre, excepcionalment, en relació a l'transport de mercaderies essencials, s'acorda permetre estendre la durada de el període de conducció diària sempre que es compleixin els requisits establerts per a les pauses i per als descansos diaris i setmanals.
D'aquesta manera, es redueix el descans setmanal de 45 hores a un descans continuat de al menys 24 hores, sense necessitat de compensació; i, es permet que el conductor prengui el seu descans setmanal normal en el vehicle, sempre que el vehicle vagi adequadament equipat per al descans de cada un dels conductors i estigui estacionat.
Igualment, se suspenen les restriccions a la circulació, per al transport de mercaderies en general; de mercaderies perilloses i als vehicles especials i vehicles que precisen d'autorització complementària de circulació a l'superar, per les seves característiques tècniques o per raó de la càrrega indivisible transportada, els valors de les masses o dimensions màximes permeses.
COMPARTIR

About ÀgilServis

Entrades populars