CUBBTURAL ja dispossa de so Dolby Digital 7.1 per a les sesions de cinema d'estrena

Quins són els equips pediàtrics del SEM?

Quins són els equips pediàtrics del SEM?

El Sistema d'Emergències Mèdiques realitza una mitjana de dos trasllats interhospitalaris infantils cada dia.

 Font: El Pais

El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) compta amb dues ambulàncies medicalitzades, una altra d'infermeria i un helicòpter per atendre trasllats intrahospitalaris de pacients pediàtrics a Catalunya i Andorra. "Són els pediatres de l'hospital emissor i receptor els que fan la indicació de trasllat i acceptació del pacient respectivament", assenyala el SEM. 


Les dues ambulàncies pediàtriques medicalitzades (unitats de suport vital avançat pediàtriques, com es coneixen en el SEM) compten amb un tècnic d'emergències sanitàries, un infermer i un metge amb formació específica per tractar pacients pediàtrics. Els vehicles tenen la base a l'hospital Vall d'Hebron i el Sant Joan de Déu, on hi ha els sanitaris més especialitzats per atendre aquest tipus d'emergències -el facultatiu i l'infermer són especialistes en atenció a pacients crítics neonatals i pediátricos-. A més, el SEM explica que "per afrontar amb solvència l'epidèmia de bronquiolitis d'aquest hivern, el dispositiu pediàtric s'ha reforçat amb una unitat de suport vital avançat d'infermeria pediàtrica de presència física i amb horari diürn". 


Les ambulàncies, que també està adaptades a l'edat dels pacients, disposen de tecnologia d'última generació amb sistemes de monitorització i ventilació dels pacients i equips d'estabilització hemodinàmica. A més, incorporen també incubadora i una llitera elèctrica "amb un sistema especial per suportar un màxim de 300 quilos amb material electromèdic i òxid nítric específic per a nounats que dilata les artèries dels pulmons i 7 bombes de perfusió especial de líquids i medicació", explica el SEM. "El model d'aquestes ambulàncies, de cabina amb caixa annexada (on va el pacient), millora la seguretat tant del pacient com de l'equip assistencial i l'acompanyament, i està preparada per fer llargs trajectes per carretera", afegeix. 

El SEM disposa a més d'un helicòpter pediàtric medicalitzat que també realitza els trasllats interhospitalaris de pacients pediàtrics crítics a tot Catalunya i Andorra. Aquest recurs, però, només està operatiu de dia. L'helicòpter està ubicat a la base de Sant Cugat i la tripulació sanitària són metges i infermers de l'àrea de crítics pediàtrics de l'hospital de Sant Pau. Si s'activa aquest servei, la central de coordinació del SEM fa una doble crida al pilot i al metge. En uns cinc minuts, el pilot desenganxa de la base i arriba a l'heliport del Sant Pau, on ja l'espera el facultatiu i l'infermer per iniciar la recollida del pacient.

 Dos serveis diaris 
 El SEM justifica la ubicació dels dispositius a Barcelona amb que "l'especialització i la baixa activitat aconsella un model amb cert grau de centralització per agrupar suficient massa crítica". La mitjana d'activitat per cada unitat terrestre és de dos serveis diaris i el 59% de l'activitat es concentra a la Regió Sanitària de Barcelona. Els equips pediàtrics van realitzar l'any passat 1.633 assistències, un 10% més que el 2015. A la Regió Sanitària (RS) de Barcelona es van traslladar 971 pacients, 239 a Tarragona, 112 a Catalunya Central, 210 a Girona, 46 a Lleida, 28 a Terres de l'Ebre i 18 a l'Alt Pirineu i Aran. Les nou restants van ser assistències fora de Catalunya.