Artesa de Segre
Rebost del Montsec
Inici » » Els pous il·legals són un perill

Els pous il·legals són un perill

Publicat per ÀgilServis a 21 de gen. 2019 | 1/21/2019

Els pous il·legals són un perill per a les persones 
i el medi ambient


La tragèdia de Julen , el nen caigut dins d'un pou de 25 centímetres de diàmetre i 107 metres de profunditat, evidencia el descontrol que hi ha a Espanya amb aquest tipus de perforacions.
Legalment , obrir un nou pou a la recerca d'aigua és un tortuós i complexíssim procediment burocràtic que garanteix dos fets fonamentals, la seguretat i la sostenibilitat hídrica de l'explotació.
A la pràctica , sembla que qualsevol pugui fer profunds forats impunement, sense permisos, llicències, estudis de cabal ni controls, per treure gratis aigua amb la qual regar camps o omplir piscines. Si amb això treuen l'aigua als legals, o s'assequen deus, llacunes i aqüífers, els importa ben poc. Si amb això posen en risc a les persones que accidentalment poden caure en aquestes trampes tampoc sembla preocupar-los gaire.
En el cas del pou de Totalán (Màlaga) les irregularitats resulten terrorífiques . Com bé s'explica en aquesta informació de 20 Minuts , una empresa especialitzada en captacions d'aigua subterrània va rebre l'encàrrec de buscar aigua en una finca per a la qual el seu propietari sembla ser que no tenia permisos. Tampoc se'ls van demanar. Sense estudis previs ni autoritzacions van fer un forat de 100 metres de profunditat . Ningú li ho va impedir ni els va sancionar per això.
No van trobar l'aigua que pretenien entubar per ser utilitzada il·legalment. Així que van retirar les màquines, van posar una pedra sobre del perillosíssim forat  'una puta pedra! i es van anar a fer més pous il·legals. No van fer el lògic, segellar-amb formigó . El que ha passat després el coneixem tots i ens té horroritzats.
Intentem no pensar en el perill gravíssim que suposen aquestes perforacions il·legals al camp per als vianants, descontrolades, sense que ningú sàpiga de la seva existència. Són una terrible amenaça per a les persones , com desgraciadament s'ha vist, però també per als molts animals que poden caure accidentalment en ells. Domèstics i salvatges, mascotes i espècies protegides.
Són trampes mortals . I no tenim ni idea de quantes hi ha ni on són.
Això últim que acabo de dir en realitat no és del tot cert. A l'entorn del Parc Nacional de Doñana , destrossat per les extraccions il·legals d'aigua per regar sobretot camps de maduixes , la Guàrdia Civil ha fet un cens de pous il·legalsoberts i en funcionament. Els resultats posen els pèls de punta.
En resposta a una pregunta registrada pel diputat d'EQUO Juantxo López de Uralde, el Govern reconeix que el Seprona ha detectat allà 562 pous o captacions d'aigües i 146 basses mancats de documentació , pous il·legals que exhaureixen l'aqüífer de Doñana i que, malgrat a estar localitzats, no són clausurats de manera efectiva.
"No hi ha cap justificació per permetre que l'extracció il·legal d'aigua a Doñana continuï. És urgent posar fi a l'espoli hídric que pateix el Parc Nacional, al qual el Seprona acaba de posar xifres "ha declarat López de Uralde.
COMPARTIR

About ÀgilServis

Entrades populars