CINEMA D'ESTRENA AL CUBBTURAL EL 22/06/2019 A LES 19:00 ALADÍN I A LES 21:30 ROCKETMAN

575a edició de la Fira de Sant Bartomeu

Artesa de Segre celebrarà la 575a 
edició de la Fira de Sant Bartomeu

L’any 1443, concretament el 22 de maig, el rei Alfons el Magnànim atorgava a Artesa de Segre el privilegi de celebrar mercats i fires. A més, ordenava que es procurés la seguretat de tots aquells que acudissin a qualsevol fira i feia prohibició explícita a qualsevol poble dels voltants que volgués celebrar una fira en les mateixes dates que la d’Artesa de Segre. Al principi, també se l’anomenava “Fira dels Gitanos” perquè, en les dates de celebració de la fira, arribava a Artesa un gran nombre de gitanos que es dedicaven, majoritàriament, a la compra i venda d’animals. A més, també venien tota classe d’estris fets de vímet, com ara coves i cistells, i s’instal·laven, per fer el seu negoci, pels carrers del poble. Així, Artesa de Segre es convertia, durant aquests dies, en una festa i en un gran mercat on l’art del regateig era una altra diversió de la fira. Amb l’aparició dels primers automòbils i de tota mena de maquinària agrícola, la Fira dels Gitanos anà perdent força, fins al punt que, durant uns anys, es deixà de celebrar. Fou cap al 1980 que es reprengué la celebració de la fira, ja que es considerà que era una oferta turística per als visitants del nostre municipi. Però aleshores el producte emblema de la fira fou el meló, ja que se’n conreava en abundància a les nostres contrades. Això féu que la fira també s’anomenés “Fira del Meló” i que es deixessin molt més de banda altres referències al món agrícola i ramader. Amb el temps i fins arribar als nostres dies, la Fira de Sant Bartomeu ha anat evolucionant.


Artesa de Segre celebrarà, els dies 25 i 26 d’agost la 575ª edició de la Fira de Sant Bartomeu. El programa inclou moltes activitats que pretenen promocionar la gastronomia de proximitat i parades d’artesans. 
Com a novetat aquest any hi haurà un nou espai anomenat D'GUSTA, on es podran degustar tapes elaborades per restaurants d’Artesa de Segre i rodalies. D’altra banda també s’hi podrà provar una sèrie de productes locals com formatges, coques de recapte, cerveses artesanes i embotits. 
La Fira obrirà les portes de 10h a 22h. 
Enguany és la 575a edició de la Fira de Sant Bartomeu, en el transcurs del temps la mecanització en el conreu i la febre mercantil, han provocat que l’últim mig segle aquesta hagi hagut de readaptar-se substituint el bestiar per exposicions de maquinària agrícola, expositors dels comerços de la zona però sense deixar de reivindicar en certa manera treballs artesanals que han intentat perdurar dins la modernitat, tot oferint uns productes artesanals de proximitat d’alta qualitat fent conegut encara avui dia el nostre municipi d’Artesa de Segre.


Per a més informació:  https://firasantbartomeu.cat/

si vols el fulletó el pots descarregar aquí també:PROGRAMA FIRA 2018

ads i el seu entorn