Artesa de Segre
Rebost del Montsec
Inici » » Nova normativa europea d'etiquetatge de combustibles per a vehicles de carretera

Nova normativa europea d'etiquetatge de combustibles per a vehicles de carretera

Publicat per ÀgilServis a 12 de jul. 2018 | 7/12/2018

Nova normativa europea d'etiquetatge 

de combustibles per a vehicles de carretera 


A partir d'octubre s'unificarà en tota la UE l'etiquetatge identificatiu dels combustibles compatibles amb els vehicles. Actualment aquesta informació ja es mostra en la majoria dels vehicles, però fins ara no estava harmonitzada en el continent. L'objectiu és ajudar els consumidors a que trien el combustible correcte especialment tenint el compte la creixent oferta de combustibles alternatius, per al que caldrà assegurar-se que l'etiqueta del sortidor coincideix amb la del vehicle.
Els encarregats d'elaborar és nou etiquetatge, que serà obligatori en tots els vehicles matriculats a partir del 12 d'octubre de 2018, ha estat un grup de treball del Comitè Tècnic 441 del Comitè Europeu de Normalització . Entre els seus components es trobaven experts de la indústria de l'automòbil i dels combustibles de la Unió Europea , associacions de consumidors, organismes nacionals de normalització, governs de la UE i la Comissió Europea. La norma EN 16942 estableix la mida i el disseny de les noves etiquetes.
Per tal d'ajudar els consumidors i als concessionaris de vehicles ia les estacions de servei a entendre aquestes noves etiquetes, les associacions ANFAC (fabricants d'automòbils), ANESDOR (sector de les dues rodes), AOP (operadors de productes petrolífers) i UPI(operadors de productes petrolífers sense capacitat de refinació) han treballat en estreta col·laboració per a la traducció, redacció i publicació d'uns fullets informatius. Aquests documents, en format de preguntes i respostes, expliquen el propòsit dels identificadors i etiquetes de combustible, el seu disseny i en quins vehicles apareixeran.

On s'han de situar?

Les noves etiquetes identificatives han d'estar situades en els següents llocs:
  • En els manuals del vehicle (electrònics o en paper) i en les proximitats del tap d'ompliment o de la tapa de dipòsit.
  • En els sortidors i els seus pistoles en totes les estacions de servei d'accés públic.
  • En els concessionaris de vehicles.

A què vehicles afecten?

  • Ciclomotors, motocicletes, tricicles i quadricicles.
  • Turismes.
  • Vehicles comercials lleugers.
  • Vehicles comercials pesats.
  • Autobusos i Autocars
És important recalcar que estaran només en els vehicles nous i no es recomana la seva col·locació en els antics.

Què volen dir?

Cada tipus de combustible té una forma identificativa. Dins d'ella s'inclou el contingut màxim de biocombustible que es recomana usar en cada vehicle. En tot moment s'ha intentat fer-ho de la manera més senzilla possible.
  • La Gasolina és un cercle en el qual la informació del contingut màxim de biocombustible es designa com Exx. Per explicar-ho millor, l'E seria Etanol i en el cas d'un E5, el vehicle podria utilitzar gasolina amb fins a un 5% d'Etanol.
  • El Gasoil és un quadrat En aquest cas la informació s'aplicaria com BXX en què la B és Biodièsel i la xxla quantitat màxima. Exemple: B7 seria gasoil amb fins a un 7% de biodièsel.
  • Un altre quadrat per al XTL, és que un tipus de combustible dièsel fabricat a partir de material fòssil o renovable.
  • Els combustibles gasosos són un rombe La informació de l'interior pot ser hidrogen (H2), gas natural comprimit, gas natural liquat o gas liquat de petroli.
Cada estat europeu pot incloure material informatiu addicional.
Vols més informació? En aquest enllaç podeu obtenir-la. Encara que podeu estar al cas de les novetats del món dels combustible a través del nostre blog i les nostres xarxes socials.
COMPARTIR

About ÀgilServis

Entrades populars